Wanneer overstappen naar een vennootschap?

05 augustus 2024

 

Aan de start van een ondernemingscarrière kiezen de meeste zelfstandigen ervoor om door middel van een eenmanszaak te werken. Deze keuze is de snelste en meest eenvoudige manier om een eigen zaak op te richten en brengt wat minder administratie en kosten met zich mee dan het starten van een vennootschap. 

Naarmate uw onderneming groeit, kan het omwille van fiscale optimalisatie, beperking van de aansprakelijkheid of met zicht op pensioen, overlating of andere toekomstplannen toch interessant zijn om over te stappen naar een vennootschap. 

Vraagt u uzelf dan ook af wanneer u nu het best de overstap van eenmanszaak naar vennootschap maakt? Dan moeten we u spijtig genoeg melden dat hierop geen eenduidig antwoord is. Veel verschillende factoren spelen een rol in het maken van deze beslissing en hangen dan ook af van de onderneming en ondernemer zelf.

Toch trachten wij u hierna al enige wegwijs te maken in het antwoord op deze vraag. 

Fiscale optimalisatie

De meest voorkomende reden om over te stappen naar een vennootschap zijn de lagere belastingtarieven. In een eenmanszaak worden de inkomsten belast volgens de tarieven van de personenbelasting en afhankelijk van hoeveel winst u maakt, kan dit al snel oplopen tot 50%. Daarbovenop betaalt u ook nog eens sociale bijdragen. 

Het belastingtarief in een vennootschap is een stuk gunstiger. Daar kennen we een standaardtarief van 25% en in bepaalde gevallen een verlaagd tarief van 20%. Wel moet u er rekening mee houden dat de vennootschap u een loon zal uitkeren dat wel belastbaar is in de personenbelasting maar waarvan u de hoogte zelf kunt bepalen en u de belastingdruk dus zelf meer in de hand hebt. De vennootschap zal wel bedrijfsvoorheffing inhouden op uw loon als bedrijfsleider waardoor het effect op de personenbelasting privé wel getemperd zal worden. 

In de meest fiscaal interessante situatie zorgt u ervoor dat uw loon niet te hoog is want anders wordt die wél weer zwaar belast in de personenbelasting. Als aandeelhouder in uw onderneming kunt u namelijk ook via andere fiscaalvriendelijk mogelijkheden geld uit uw onderneming halen, zoals bijvoorbeeld door middel van een dividenduitkering. 

Pensioen, verkopen of overlaten

Ook deze drijfveer kan meespelen in de keuze om al dan niet te werken met een vennootschap. Zo zijn er in een vennootschap meer mogelijkheden om aan pensioenopbouw te doen door bijvoorbeeld met een IPT-verzekering te werken.

Daarnaast stopt een eenmanszaak ook als de ondernemer met pensioen gaat of overlijd. Met een vennootschap heeft u ook hier andere opties. Zo kunt u een overlating op pensioenleeftijd makkelijker regelen of kunt u door middel van een verkoop van de aandelen uw onderneming inclusief alle bezittingen in één keer overdragen aan een overnemer. 

Wanneer niet starten met een vennootschap?

Elke situatie is natuurlijk anders, maar het is eerder niet aan te raden door middel van een vennootschap te werken indien u uw inkomen uit een zelfstandige activiteit volledig als loon nodig hebt. In deze situatie kunt u beter nog even wachten om met een vennootschap te starten tot u meer financiële middelen overhoudt. 

Conclusie

Op de vraag of u nu best start met een eenmanszaak of een vennootschap of de vraag wanneer u best overstapt naar een vennootschap is dus geen eenduidig antwoord. Het antwoord op deze vragen is geheel persoonlijk en op maat van u als ondernemer. 

Worstelt u dan ook met de vraag welke keuze er voor u het beste is, neem dan zeker contact op met ons kantoor en dan helpen wij u graag bij het maken van de keuze die het best aansluit op uw persoonlijke behoeften.