Welke sociale voordelen heb je als zwangere zelfstandige in hoofdberoep?

19 augustus 2024

Moederschapsuitkering

U hebt recht op een moederschapsuitkering gedurende een bepaalde periode voor en na de bevalling. Deze uitkering is bedoeld als financiële ondersteuning wanneer u tijdelijk niet kunt werken en moet u aanvragen bij uw ziekenfonds. De hoogte van de uitkering bedraagt een vast bedrag per dag. Dit bedrag wordt jaarlijks herzien om te zorgen dat het in lijn blijft met de kosten van een levensonderhoud.

Duur van de moederschapsrust

De moederschapsrust bedraagt maximaal 12 weken. In het geval van een meerling heeft u  recht op maximaal 13 weken moederschapsrust. Dit geeft u de nodige tijd om te herstellen en voor uw pasgeboren kind te zorgen. U kunt tot 3 weken prenatale rust opnemen waarvan één week verplicht is. De resterende 9 weken (of 10 weken bij een meerling) kan u na de bevalling opnemen. Dit geeft u voldoende tijd om van de bevalling te herstellen.

Flexibiliteit in opname

Er is flexibiliteit in de opname van de moederschapsrust. U kunt ervoor kiezen om de prenatale rust gedeeltelijk of geheel op te nemen en het resterende deel toe te voegen aan de postnatale rust. U kan ervoor kiezen om volle dagen of halve dagen op te nemen en dit uiterlijk binnen 36 weken na de verplichte moederschapsrust.   

Vrijstelling van sociale bijdragen

Tijdens de moederschapsrust kunt u een vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen voor het kwartaal waarin uw moederschapsrust valt. Dit betekent dat u gedurende deze periode geen sociale bijdragen hoeft te betalen. Hierbij worden alle sociale rechten behouden mits alle sociale bijdragen voor de geboorte betaald werden. 

Geboortepremie en kinderbijslag

Na de geboorte van uw kind heeft u recht op een éénmalige geboortepremie, ook wel kraamgeld genoemd. Deze premie kan u aanvragen bij de uitbetaler van het groeipakket. De kinderbijslag wordt maandelijks betaald voor elke kind dat deel uitmaakt van uw gezin. Deze financiële tegemoetkomingen worden geregeld via het kinderbijslagfonds waarbij u bent aangesloten en helpen de kosten van een pasgeborene te dekken.

Moederschapshulp

Mits aan een aantal voorwaarden voldaan is heeft u als zelfstandige recht op 105 gratis dienstencheques die u kan aanvragen via uw sociaal verzekeringsfonds. Deze cheques kunnen worden gebruikt om hulp te krijgen bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, strijken, boodschappen, … wat de moeder helpt om zich beter te kunnen richten op haar herstel en de zorg voor haar baby.

Conclusie

Hoewel zelfstandigen in België minder sociaal beschermd zijn dan werknemers, is er wel degelijk een reeks van voordelen die specifiek gericht zijn op zwangere vrouwen die als zelfstandige in hoofdberoep werken. Deze voordelen zijn erop gericht om zowel de financiële als de praktische lasten tijdens en na de zwangerschap te verlichten, zodat zelfstandige moeders kunnen genieten van hun moederschap zonder al te veel zorgen over hun onderneming. Het is belangrijk om tijdig en goed geïnformeerd de nodige stappen te ondernemen om van deze voordelen te kunnen genieten.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent de voordelen voor zwangere zelfstandigen of de manier waarop voorgaande dient te worden aangevraagd, aarzel dan niet ons te contacteren.