Nieuwe voorwaarden en verplichtingen voor ondernemers die hun betaalde huur als beroepskost willen aftrekken

17 juni 2024

 

Vanaf aanslagjaar 2024 zijn er nieuwe regels van kracht voor het aftrekken van huur als beroepskost. Dit geldt zowel voor de aangiften in de personenbelasting als in de vennootschapsbelasting. Deze wijzigingen vereisen extra aandacht van huurders die hun huurkosten fiscaal willen aftrekken. Hieronder vindt u de belangrijkste veranderingen en praktische tips om aan de nieuwe verplichtingen te voldoen. 

Informatieplicht

Eén van de meest significante veranderingen is de invoering van een informatieplicht. Dit houdt in dat huurders die huurkosten als beroepskosten willen aftrekken, gedetailleerde informatie moeten verstrekken over hun huurcontract. Deze verplichting is bedoeld om de fiscale controle te verbeteren en belastingontduiking tegen te gaan. De vereiste informatie omvat:

  • Gegevens van de verhuurder (naam, adres, rijksregisternummer)
  • Specificaties van het huurpand (ligging)
  • Het huurbedrag (betaalde huurgelden en huurvergoedingen)

Verplichte bijlage formulier 270 MLH

Bij de belastingaangifte moet een nieuwe bijlage, genaamd formulier 270 MLH, worden toegevoegd. Dit formulier is specifiek ontworpen om de informatieplicht te ondersteunen. Het niet correct of onvolledig invullen van deze bijlage kan leiden tot sancties, waaronder het verlies van de aftrekbaarheid van de huurkosten als beroepskost.

Controle en sancties

De overheid zal strenger toezien op de correcte naleving van deze nieuwe regels. Onjuiste of ontbrekende informatie kan resulteren in boetes en de weigering van de aftrek. Het is daarom van cruciaal belang dat huurders hun administratie op orde hebben en zorgen dat alle benodigde informatie correct wordt gerapporteerd.

Praktische tips voor huurders

Om ervoor te zorgen dat u voldoet aan de nieuwe regelgeving, volgen hier enkele praktische tips:

  1. Controleer uw huurcontract: Zorg ervoor dat uw huurcontract alle benodigde informatie bevat die nu verplicht is. Dit omvat niet alleen de basisgegevens zoals de naam, het adres en het rijksregisternummer van de verhuurder, maar ook specifieke details over het huurpand en de huurvoorwaarden.
  2. Formulier 270 MLH: Vul deze bijlage nauwkeurig in en voeg deze toe aan uw belastingaangifte (personenbelasting/vennootschapsbelasting). Raadpleeg indien nodig een specialist om te zorgen dat alles correct wordt ingevuld.
  3. Advies inwinnen: Het is raadzaam om een belastingadviseur of accountant te raadplegen. Zij kunnen u helpen bij het correct naleven van de nieuwe regels en ervoor zorgen dat u geen aftrek misloopt vanwege administratieve fouten.
  4. Documentatie bijhouden: Zorg ervoor dat u alle relevante documentatie, zoals huurcontracten en betalingsbewijzen, goed bewaart. Dit kan van pas komen bij eventuele controles door de fiscus.

Aandachtspunt voor verhuurders

Door de invoering van deze nieuwe verplichting beschikt de fiscus nu over een uitgebreide bron van informatie met betrekking tot huurgelden die als beroepskost worden afgetrokken. De aftrekbaarheid van deze huurgelden bij de huurder impliceert uiteraard de belastbaarheid van diezelfde huurgelden bij de verhuurder. 

Aangezien de fiscus via het formulier 270 MLH beschikt over de naam, het adres en het rijksregisternummer van de verhuurder, kan zeer snel en eenvoudig een koppeling worden gemaakt met de aangifte personen- of vennootschapsbelasting van de verhuurder. De fiscus zal er dus extra op toezien dat de ontvangen huurgelden door de verhuurder correct worden opgenomen in zijn belastingaangifte.

Conclusie

De nieuwe regelgeving rondom de aftrekbaarheid van huur als beroepskost vraagt om extra zorgvuldigheid en nauwkeurigheid en dit zowel voor de verhuurder als de huurder. Door proactief te zijn en de nodige stappen te ondernemen, kunt u ervoor zorgen dat u voldoet aan de wettelijke eisen en sancties kunt vermijden. 

Voor meer informatie, hulp bij de implementatie van deze nieuwe regelgeving of nazicht van uw huurcontract, kunt u steeds contact met ons opnemen.