De jaarrekening, wat is dat nu eigenlijk? En wie moet die publiceren?

24 juni 2024

 

Een jaarrekening volgens de Belgische wetgeving is een financiële rapportage die jaarlijks door ondernemingen moet worden opgesteld en neergelegd bij de Nationale Bank van België (NBB). Deze rapportage biedt een overzicht van de financiële situatie van de onderneming en bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Balans: Geeft een momentopname van de activa en passiva waaronder het eigen vermogen van de onderneming aan het einde van het boekjaar.
  2. Resultatenrekening (of winst- en verliesrekening): Geeft een overzicht van de opbrengsten en kosten van de onderneming gedurende het boekjaar met als resultaat de nettowinst of verlies.
  3. Toelichting: Biedt aanvullende informatie en verduidelijking bij de cijfers in de balans en de resultatenrekening. Dit kan bijvoorbeeld informatie bevatten over waarderingsregels, specifieke posten of gebeurtenissen na balansdatum.
  4. Sociale balans: Voor bepaalde bedrijven is het ook verplicht om een sociale balans op te stellen waarin gegevens staan over de werkgelegenheid en sociale activiteiten van de onderneming.

Publicatieplicht en indeling

De verplichting om een jaarrekening op te stellen geldt voor alle vennootschappen met rechtspersoonlijkheid (BV, CV, NV) en voor bepaalde andere entiteiten zoals verenigingen (VZW) en stichtingen. De omvang van de onderneming bepaalt de indeling van de jaarrekening:

  • Microvennootschappen: Kleine ondernemingen kunnen een vereenvoudigde jaarrekening opstellen.
  • Kleine vennootschappen: Moeten een verkorte jaarrekening opstellen.
  • Grote vennootschappen: Moeten een volledige jaarrekening opstellen.

De omvang van de vennootschap hangt af van het aantal personeelsleden, de omzet en het balanstotaal. 

Wettelijke controle

Grote ondernemingen en bepaalde middelgrote ondernemingen zijn verplicht hun jaarrekening te laten controleren door een erkende bedrijfsrevisor die een controleverslag opstelt. Dit rapport geeft zekerheid over de juistheid en volledigheid van de financiële informatie en moet samen met de jaarrekening worden neergelegd. 

Conclusie

Een jaarrekening is een essentieel document voor de financiële transparantie en verantwoording van ondernemingen in België. Het stelt belanghebbenden zoals aandeelhouders, schuldeisers en de overheid in staat om de financiële gezondheid en prestaties van een onderneming te beoordelen.

Uw accountant kan u bijstaan met de opmaak van de jaarrekening en het jaarlijks voldoen aan de verplichting deze neer te leggen. Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Aarzel dan niet ons te contacteren.