Zomeruitstel voor btw-plichtigen in 2024: Wat zijn de deadlines?

08 juli 2024

 

Het zomerseizoen is voor velen een periode van ontspanning en vakantie, maar voor ondernemers brengt het vaak ook specifieke administratieve verplichtingen met zich mee. Naar jaarlijkse gewoonte biedt de overheid ook dit jaar weer een zomerregeling voor btw-plichtigen aan. Deze regeling maakt het mogelijk om enkele belangrijke btw-verplichtingen uit te stellen, wat vooral handig kan zijn voor bedrijven die tijdens de zomermaanden minder bemand zijn.

Voor de zomermaanden van 2024 gelden er specifieke deadlines voor het indienen van btw-aangiften. Hier zijn de belangrijkste data die u moet onthouden:

Voor de overige maanden (bijvoorbeeld voor de btw-aangifte van augustus 2024) krijgt u echter geen zomeruitstel. Deze aangifte moet u ten laatste op 20 september 2024 indienen.

Houd er tevens rekening mee dat dit uitstel enkel geldt bij de indiening van de periodieke btw-aangiften en intracommunautaire opgaven, niet voor de aangiften in het kader van de 'One Stop Shop' (OSS).

Deadlines voor betaling van de verschuldigde btw

De hierboven genoemde data gelden louter en alleen voor de indiening van de btw-aangifte en niet voor de betaling ervan. Indien u een bedrag aan btw verschuldigd bent, krijgt u geen betalingsuitstel. Voor de betaling van de verschuldigde btw moet u dus rekening houden met de oorspronkelijke deadlines. Zo moet u de btw over de maand juni 2024 of het tweede kwartaal van 2024 ten laatste op 22 juli 2024 betalen. Voor de btw over de maand juli 2024 is dat ten laatste op 20 augustus 2024.

Indien u de btw schuld niet tijdig betaalt, worden er normaal gezien nalatigheidsintresten aangerekend van 0,8% per maand. Eén dag te laat betalen geldt meteen voor een volledige maand aan aangerekende intresten.

Hoe vraagt u het zomeruitstel aan?

Het aanvragen van zomeruitstel verloopt automatisch. Dit betekent dat u geen specifieke formaliteiten hoeft te vervullen om van het uitstel te kunnen genieten. U moet echter wel zorgen dat u zich aan de nieuwe deadlines houdt, want bij laattijdige indiening of betaling kunnen er alsnog boetes en interesten opgelegd worden.

Conclusie

Het zomeruitstel voor btw-plichtige in 2024 biedt een verlichting voor de administratieve lasten van ondernemers. Houd er echter rekening mee dat het zomeruitstel enkel geldt voor de indiening van de btw-aangiften en geen uitstel kent voor de betaling van de verschuldigde btw. Het is dan ook aan te raden minstens een ruime schatting te maken van de verschuldigde btw en deze reeds bij wijze van voorschot te betalen voor de oorspronkelijke deadline.

Voor meer informatie en specifieke details over de zomerregeling kunt u altijd terecht bij uw dossierbeheerder.